5. VIIKKO

Uusimmat kuvat 4. viikon sivulla 14.4.

YHTEENVETO, 18.4.

Se on ohi – Matin, Mikan, Tuulan, sekä Sari ykkösen ja Sari kakkosen GSE-matka Virginiaan ja Tennesseehen. Mitä jäi reppuun? Tässäpä viimeiset kommentit. Kiitos kaikille!

TUULA

”Se, mitä odotinkin –lisääntynyt ymmärrys amerikkalaisesta elämäntavasta, tavasta ajatella, tehdä politiikkaa, kauppaa yms. Bushin politiikka on ollut liikaa monelle meistä eurooppalaisista. Olikin mukava havaita, että USAssa on paljon avarakatseisia ja ulkomaailmasta kiinnostuneita ihmisiä.”

”Uusia ystäviä, tuttavuuksia ja hyödyllisiä kontakteja. Matka oli kyllä rankka ja todella aktiivinen, kuten aluksi kaikki aikaisemmat GSE-ryhmäläiset kertoivatkin. Kukaan vaan ei muistanut sanoa, että tämähän on ennen kaikkea todella hauskaa!!”

”Pari kiloa lisää. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi!”

MIKA

”Ihmiset ovat olleet TODELLA hyväsydämisiä ja mukavia - ja jäähyväiset joka kerta ikäviä uuteen perheeseen siirryttäessä. Aika on kulunut todella nopeasti ja ei malttaisi vielä lähtiä kothin…”.

”Ammatilliset päivät ovat olleet OK, kierretty yliopistoja ja niiden sotilaskoulutusta. Samalla juteltu aktiivisotilaiden kanssa heidän kokemuksistaan ja koulutuksesta.”

”Koulutuksessa on isoja eroja Suomen järjestelmään, mikä joutuu suurimmaksi osaksi siitä, että asepalvelus täällä on vapaaehtoista. Täällä ei esimerkiksi tarvitse olla minkäänlaista kokemusta armeijasta. Kadettikouluun tultaessa ja tavallisissa yliopistoissa on ”kadettilinja, missä voi opiskella johtajuutta ja lähteä siviiliuralle, jonka noin puolet tekee. Opiskelijat jaetaan tarpeen mukaan palveluspaikkoihin, oma mielipide ei paljoa vaikuta. Ja yliopistossa kun ollaan, kouluaikana ei ole paljoa ammatillista koulutusta kuten Suomessa. Valmistumisen jälkeen lähdetään kursseille, missä opiskellaan työasioita.”

SARI L.

”Yksi mieleen jääneistä huomioista on e-oppimiseen liittyvän bisneksen kasvava osuus mm. uusmediayhtiöiden tuotannoista. Suuret yritykset ovat siirtyneet etenkin HRM-puolella Internetin hyödyntämiseen koulutuksessa.”

”Yrittäjyyskulttuurissa eroja ja yhtäläisyyksiä: ihmiset ovat todella aktiivisia ja yritteliäitä, ja kynnys yrityksen perustamiseen on alhaalla. Vaikka perusmotiivit yrityksen perustamiselle ovat samat kuin suomalaisillakin yrittäjillä, halu kasvaa nopeasti ja tehdä yrityksestä mahdollisimman tuottoisa ovat kuitenkin ehkä amerikkalaisilla yrittäjillä enemmän pinnalla, eikä yrityksen kasvattaminen ja sitten myyminen ole mitenkään harvinainen vaihtoehto.”

”Ulkonaliikkumiskulttuuria ei ole: jalkaisin liikkuminen ei yleensä ole vaihtoehto eikä siihen ole myöskään mahdollisuuksia jalkakäytävien ym. infran suhteen. Ihmiset ovat kyllä tiedostaneet terveellisempien elämäntapojen tarpeen ja hyödyntävät valtavien urheiluhallien/kuntosalien palveluja, mutta ruuasta puuttuvat edelleen kuidut. 

SARI M:

Matkan varrella oli paljon sellaista mitä olin odottanutkin, mutta vielä enemmän sellaista mitä ei ollut osannut kuvitellakaan…

Viisi viikkoa tiivistä reissaamista putkeen, valtava määrä ideoita ja kontakteja…ottaa varmaan aikansa sulatella kaikkea kokemaamme ja näkemäämme, ennen kuin kokonaiskuva selkeytyy… 

Paluumatkalla lentokoneessa tarjoiltu ruisnäkkileipä maistui todella hyvältä, Vaikka amerikkalaisiin ja amerikkalaisuuteen tutustuminen oli mullistavan upea kokemus, on kuitenkin ihana palata kotisuomeen.

MATTI

”Matkan aikana ammatillisten päivien yhteydessä terveydenhuolto oli esillä monesta näkövinkkelistä rahoituksesta käytännön työskentelyyn. Näkemieni kollegoiden potilastyö oli esimerkillisen lämminhenkistä ja myötäelävää korkean ammattitaidon ohella.  Pitkät työpäivät ja tiivis työtahti olivat pääsääntö.”

”Sairaaloista osa tuotti omistajilleen voittoa osinkotuloina. Useimmat tutustumiskohteista olivat kuitenkin säätiöiden omistamia tai hallinnoimia siten, että mahdollinen toiminnan tuotto jäi sisään helpottamaan tulossa olevien investointien rahoitusta.  Yksityiset lahjoitukset olivat hyvin merkittävä toimintaa monipuolistava voimavara.”

”Vaikka verotuksen taso on omaamme selvästi alhaisempi, tulivat monet amerikkalaiset kateelliselle mielelle, kun kerroimme verovaroilla kustannettavista palveluista. Ilmainen koulutuksemme yliopiston loppututkintoon saakka ja kaikkia asukkaitamme koskeva sosiaalivakuutuksemme olivat jatkuvan hämmästelyn aiheita.”

”Majoitus perheissä tutustutti ihmisten arkeen ja samalla perheiden kulttuuri avautui tavalla, joka ei muutoin olisi ollut mahdollista.”

”Isäntien laatima ohjelma oli hyvin monipuolinen. Asiaosuudet, kulttuuri ja ulkoilullinen/liikunnallinen osuus olivat mahtavasti tasapainossa.”

”Ryhmäläiset osallistuivat kiitettävällä tavalla kaikkiin yhteiseksi suunniteltuihin osioihin. Sydämellinen kiitos kaikille isännillemme ja matkan valmisteluihin osallistuneille ja erityinen kiitos ryhmäläisille upeasti onnistuneesta työstä sekä esitysten että yleisen esiintymisen osalta Suomen ja rotaripiirimme edustajina.” 

 

Rotary Club of Christiansburg

Blacksburg Rotary Club 

5. WEEK

Monday, April 11, 2005:Morning:  Industry Tours of Royal Mouldings, the Bank Of Marion, and Lincoln Theater (time permitting).

11:00 a.m. Team transfers to Area 8; Transfer Point is the Flying J Truck Stop (Exit 80 on I-81 (Fort Chiswell).

Afternoon:  Free Time.

5:00 p.m. Meeting of the Christiansburg-Blacksburg Club with the Team to present the Program.

Tuesday, April 12, 2005:  Vocational Day.  In addition to the Vocational Pairings which are set forth, there also are other activities to be planned during the day for the Team.

            Matti Honkala:  School of Osteopathic Medicine at Virginia Tech.

            Tuula Kukkola:  Meeting of Smithfield Plantation Board Of Directors and Virginia Tech’s Media Relations Department.

            Sari Laari:  Local business leaders and entrepreneurs (to be arranged).

            Sari Martinnen:  Mary Miller, President of Interactive Design and Development and Virginia Tech’s Media Relations Department.

            Mika Lokka:  Virginia Military Institute in Lexington, Va.

Wednesday, April 13, 2005:  Free Time with activities to be planned.

Thursday, April 14, 2005:  Free Time with activities to be planned.

Noon:  Meeting of the Blacksburg Club; the Team will not be presenting a Program.

Friday, April 15, 2005:  10:00 a.m. De-Briefing of Team by G.S.E. Committee at Donaldson Brown Hotel and Conference Center.

Noon:  Luncheon with District 7570 Presidents-Elect for 2005-2006; the Team is to present the Program.

Afternoon and Evening:  Free Time to pack and tie up loose ends.

Saturday, April 16, 2005:  Team departs from Roanoke Airport (Flight no. and time are TBA; transportation to be arranged by Area 8).