MAAILMAN POLIOPÄIVÄ 24.10.

Rotaryn PolioPlus-ohjelma antaa kaikille mahdollisuuden tukea tämän sairauden tehokkaita hävittämistoimia Afrikassa ja Aasiassa. Bill & Melinda Gatesin säätiö on sitoutunut kolminkertaistamaan Rotaryn kautta ohjatut lahjoitukset. Kymmenen euron lahjoitus tuottaa siis 30 euroa suoraan polionkitkemistyöhön.

Maailman poliopäivää vietetään 24.10. Tässä yhteydessä rotarit jakavat tietoa poliosta ja järjestävät useilla paikkakunnalla lipaskeräyksiä, joiden tuotto menee lyhentämättömänä PolioPlus-ohjelmalle.

Poliohalvauksen aiheuttaa virustartunta ja se voi johtaa jopa kuoleman. Polioon ei ole lääkettä, mutta sitä voidaan tehokkaasti ehkäistä rokotuksin. Vuonna 1985 poliota esiintyi 125 maassa ja joka päivä halvaantui noin tuhat lasta ja nuorta. Vuonna 2017 sairastui enää 22 lasta ja he kaikki asuvat Afganistanin ja Pakistanin vaikeasti saavutettavilla rajaseuduilla. Kattavia rokotuksia tarvitaan kuitenkin kaikkialle niin kauan kuin tautia missään esiintyy.  Poliovirus on edelleen uhka maailman kaikkien lasten terveydelle – vain lentomatkan päässä Suomesta.

Polio-kampanja käynnistettiin vuonna 1988. Tavoitteeksi asetettiin Polion poistaminen maailmasta kokonaan. Kun tavoite on saavutettu, yksikään lapsi ei enää milloinkaan sairastu poliohalvaukseen. Polio-kampanjassa toimivat maailman valtiot, terveysjärjestö WHO, YK:n lastenrahasto UNICEF, Yhdysvaltain Center for Disease Control and Prevention (CDC), Bill ja Melinda Gatesin säätiö sekä Rotary International.

Lisätietoja: Kansainvälisen poliokampanjan nettisivut: www.polioeradication.org